Suomalainen go maailmalla

31.5.06

11. mies ja Fighting Spirit

27. JAL Cup World Amateur Go Championship -turnauksen lopputaulukon 11 ensimmäistä:

Hiraoka Satoshi, Japani
Tang Wei Xing, Kiina
Jo Tae Won, Pohjois-Korea
Hong Man Ki, Etelä-Korea
Chan Nai San, Hongkong
Joey Hung, USA
Cristian Pop, Romania
Ondrej Silt, Tsekki
Christoph Gerlach, Saksa
Yong Fei Ge, Kanada
Vesa Laatikainen, Suomi

Missasin siis kärkikymmenikön 11. sijallani, mutta tulokseen täytyy olla tyytyväinen. Kaiken lisäksi minulle annettiin ns. lohdutuspalkinto, eli Asada Shizuo Fighting Spirit Prize, hyvästä käytöksestä, hyvistä peleistä ja ilmeisesti hyvästä oluenjuonnistakin.

Viralliset turnaussivut Nihon Ki-in 27th Jal Cup WAGC 2006 ja tulokset, Pieter Miochin GoGod NewInGo-raportti

Takarivi vasemmalta: Kanada, Panama, Kroatia, Romania, Saksa, USA, Tsekki, Suomi
Eturivi vasemmalta: Korea, Kiina, Japani, Pohjois-Korea, Hongkong

1.6.2006 WAGC-blogi päättyy, doomo arigatoo gozaimashita.


WAGC - 8. kierros

WAGC:n kahdeksan peliä ovat nyt puolestani ohi. Nigirissä olen vahvistunut, jo kolme kertaa kahdeksasta olen saanut mustat. Viimeisen kierroksen pelissä yritin tosissani puristaa kanadalaisesta Yong Fei Gen ryhmistä elämän pois, mutta kävikin sitten päinvastoin. Pelitilanne oli luovuttaessani n. 130 pistettä + komi vastaan 120 pistettä.

1-76. Valkea elää.

77-156. Musta kuolee.

Seuraavana saavat muutkin luvan lopettaa pelinsä, että pääsemme palkintojen jakoon.

Nämä pystit odottavat toisia pelaajia.

WAGC - 7. kierros, trikkihiiri iskee

Nyt minun kuuluisi olla hieman häpeissäni. Juuri kun eilen kehuskelin pohjoismaalaisille, kuinka olen pelannut pelit ilman likaisia trikkejä, niin tänä aamuna seitsemännellä kierroksella Brasilian Alexandre Amaro de Souza, 17-vuotias 6 dan, asetti eteeni vastustamattoman kiusauksen lähdettyään pelaamaan ”standardi-josekia”.

Pelistä tuli nopea ja eräät suomalaiset pystyvät varmasti sympatiseeraamaan tätä nuorta Brasilian mestaria. Alhainen trikki siirrolla 13 mutta mitäpä ei 5-2 tilanteen eteen tekisi.

1-45. Vesa mustilla, Amaro de Souza valkeilla.
Loput siirrot jätetty huomiotta. B+R

30.5.06

WAGC - 6. kierros, hanmoku nee

Kuudes kierros, Suomi vastaan Amerikka. Joey Hung 8 dan tuli peliin viitisen minuuttia myöhässä ja ehdotti, että vaihdamme kellon puolta. Ymmärsi kyllä, kun sanoin sen olevan jo mahdotonta, koska hänen kellostaan oli jo aikaa mennyt.

Peli oli murhaavaa, ryhmät elivät ja kuolivat, joko kossa tai sekissä. Olin jo yhdessä vaiheessa varma voitostani, mutta unohdin, että ryhmien tapattaminen johdossa ollessa ei ole suositeltavaa. Peli kesti melkein tuhat siirtoa ja alueita laskiessamme sain vastustajalleni aseteltua neljän pisteen alueen nurkkaan. Joey laittoi mustia kiviä laudalle, kunnes minullakin oli nätti kymmenen pisteen alue. Etsimme vähän aikaa pudonneita kiviä, mutta ei auta, hävisin puolella pisteellä. Lucky son-of-a-gun.

1-344. Tässä kirjaus jälkitoimituksena. Vesa mustilla, Joey Hung valkeilla.
Pitkä peli. Sgf laiskoille.

Korealla on tässä vaiheessa kuusi pistettä, joten ei Hong Man Ki nyt ihan heikko pelaaja olekaan. Toinen kuudessa pisteessä oleva Kiinan 13-vuotias Tang Weixing kohtaa sitten aamunkoitteessa Korean.

WAGC – 5. kierros 4-1

Chen Yu-Ta, 16 vuotta ja Vesa, 41 vuotta

Viides kierros ja vastassa Taiwanin nuori 6 dan Chen Yu-Ta. Olen aika heikko nigirissä ja sain taas valkeat. Musta testasi alkuun fuseki-tietouttani pelaamalla 5-5 ja 5-3 pisteet, ja täytyy myöntää, että 5-5-josekeita ei ole tullut paljon opiskeltua.

Sain heti alkuun aikaiseksi hiuksianostattavan taistelun, mutta Chenin kunnianhimo pelin lopettamiseen nopeasti auttoi minua saamaan hyvän tuloksen vasemman laidan rähinästä.

1-100. Chen Yu-Ta mustilla, Vesa valkeilla

Nuorison into ei saanut minua järkkymään, vaan pidit hyvät asemat pitkälle loppupeliin saakka, kunnes keskustani heikkous antoi vastustajalleni tilaisuuden viedä peli kotiin. Ko-taistelu alalaidan alueesta oli melkein kohtalokas valkealle, mutta loppujen lopuksi musta, saatuaan jo ko-uhkauksena ison oikean laidan, jatkoi väärällä hetkellä kota, ja pääsin annihiloimaan puolet keskustan ja alalaidan mustista. Valitan, että kirjaus ei jatku kon alkua pidemmälle, koska siitä eteenpäin ko-uhkausten järjestyksen muistaminen on hyvin vaivalloista.

101-222. Pelin ratkaiseva ko käynnistyy.

Muuten viides kierros on vielä kesken, muut kun tuppaavat käyttämään kanadalaista 10/15 byoyomia häikäilemättä hyväkseen. Näin turnaustilannekin kerkeää blogiin vasta myöhemmin.

WAGC - neljän kierroksen jälkeen

Nyt neljän kierroksen jälkeen alkaa top-5 erottua. Puhtaalla pelillä ovat Kiina, Korea, Pohjois-Korea, Hongkong ja Kanada.

Neljännen kierroksen draamaan kuului muun muassa Japanin Hiraoka Satoshin aikatappio Pohjois-Korean Jo Tae Wonille, kun Hiraoka odotti kellon laskevan byoyomia äänekkäämmin. Missä olen kuullut tämän aikaisemmin?

Kämppäkaverini Michael Yao, 5 dan Ruotsista, sai makean voiton Emil Nijhuisista, 6 dan Hollanti. Emil narautti ”leikkaavat” kivensä yksinkertaiseen getaan ja tapatti ryhmänsä isolla nakadella kun vastustajan asemat ulkopuolella olivat vahvistuneet. Tesujin ja Life&Deathin lisäksi suositeltavaa luettavaa on Get Strong at Resignation, Emil kun jatkoi tuntitolkulla peliään, jota ei missään tapauksessa haluaisi laskettavan pisteillä.

1-127. Loput siirrot jätetty huomiotta.
Michael Yao mustilla, Emil Nijhuis valkeilla

29.5.06

WAGC - 4. kierros 3-1

Neljäs kierros viivästyi reilusti. Aleksei ja Farid Ben Malek pelasivat omaa 3. kierroksen peliään kello kahteen asti eli viisi tuntia. (Tämän pelin Aleksei voitti 3.5 pistettä.) Ilmeisesti oli myös paritusteknisiä ongelmia, kun aluksi puolen tunnin viivästys muuttui 45 minuutin viivästykseksi, ja ulkona otetun ryhmävalokuvan jälkeen neljäs kierros alkoi peräti tunnin ja 20 minuuttia myöhässä. Yapparii.

Nyt vastassani oli Kolumbian Ferdando Manrique Ochoa 3 dan, jonka kanssa olen harjoitellut josekeita jossain aikaisemmassakin WAGC:ssä. Pelissä harjoiteltiin lisää josekeita kolmeen otteeseen, ja ehkä joku päivä Fernandokin oppii. Musta mietti siirtoaan 109 puolisen tuntia, mutta ei keksinyt tapaa pelastaa ryhmäänsä. Pelikirjaus ulottuu siirtoon 122 saakka, peli jatkui vielä muutaman kymmentä siirtoa ennen kuin musta luovutti.

1-122. Vesa valkeilla vastaan Ochoa.

WAGC - 3. kierros

Kolmannelle kierrokselle minut paritettiin alaspäin ja sain vastaani marokkolaisen 2 kyun Amyn Aliouan, joka on ollut Suomessa puoli vuotta SAP-konsulttina jokunen vuosi sitten. Organisaattorit kirjasivat pelin mutta säästän tämän blogin siltä tuplamurskikselta.

Turnaussalin tunnelmaa 3. kierrokselta

28.5.2006 Suomi - Korea

1-158. Musta: Vesa, valkeilla Hong Man Ki, Korea

Musta asemat alkavat romahtaa 158 jälkeen, mutta tilanne on muuten vielä epäselvä. Mustan seuraava siirto pitäisi olla hontemaisesti A, mutta mitäs pienistä.

159-187. Pelin loppu. W+R

28.5.06

WAGC – kierrokset 1 ja 2

Huis Ten Bosch on nyt ensishokin jälkeen alkanut vaikuttaa jo viihtyisältä paikalta. Kaupat löytyivät, langaton verkkokin on tarjolla ja hyvällä säällä voi ihmetellä huvikseen huvituksia. Ja gota saa pelata mielin määrin.

Turnauspaikka: Utrecht Plaza

Turnauksessa on osallistujia 68 maasta, joten kahden kierroksen jälkeen on vielä 17 pelaajaa häviöttä. Itse pääsin maistamaan jo kovalla työllä ansaittua voittoa ja uskon puutteesta johtunutta tappion makua.

Ensimmäisellä kierroksella oli vastassani Aleksei Lazarev, 6 dan ja entinen Euroopan mestari Petroskoista Venäjältä. Olen joskus nähnyt unia, että turnausparituksessa vastustajani on Aleksei, olen myöhässä enkä löydä lautaa ja muuta painajaismaista tunnelmaa. Kun kerroin tästä Jannikille, hän kertoi näkevänsä samanlaisia unia minusta. Outoa porukkaa.

Peli alkoi tunnetulla avausteorialla, ja molemmat pelaajat pelasivat aika tiukkaa tyyliä. Takahara Shuji, 9 danin ammattilainen löysi nöyrän pelaajanne jo 14. siirrosta huomautettavaa. Alekseikin sai kuulla, että leikkaus 19-21 oli huono ajatus. Muut antoisat ammattilaiskommentit säästän myöhemmäksi. Pelissä 70:nen siirron tienoilla molemmat tunnustivat olleensa mielestänsä edellä. Aleksein hyökkäys keskellä ei toiminut toivotulla tavalla ja voitin valkeilla 3½ pistettä.

1-68. Peli on hyvin tasainen.

69-182. Valkea johdossa, loput siirrot jätetty huomiotta.

Kun kirjasin peliä koneella, go-lehtien valokuvaajat ottivat minusta kuvia, ja yksi tuli katsomaan tarkemmin: "Onko tuo GOWrite?" "Hai!"

Odottelin toista kierrosta hieman levottomana (angst!), koska aikaisempi voitto tuntui hyvältä mutta turnauksessa olisi vielä seitsemän peliä lisää, joiden lopputulosta ei etukäteen voi tietää. Sain vastaani Korean 18-vuotiaan Hong Man Kin, joka oli toisaalta helpotus, toisaalta pettymys.

Alkupelini sujui mainiosti ja rakensin mustilla aika vahvoja asemia. Taito ja usko ei kuitenkaan riittänyt pelin kotiin viemiseen saakka, joten jouduin nyt tyytymään mahdollisiin hyviin SOS-vertailupisteisiin.

Alussa kaikki vielä hyvin.

Turnaus jatkuu vielä kolme päivää samaa tahtia, ensimmäinen kierros yhdeksältä ja toinen kierros kahdelta.

27.5.06

Huis Ten Bosch

Hollantilainen teemakylä syvällä Japanissa osoittautui yhtä oudoksi kokemukseksi kuin ennakkoon aavistelinkin. Isolla rahalla parhaimman it-kuplan aikaan rakennettu kaupunki täynnä näköiskopioita hollantilaisista kuuluisista rakennuksista, mm. 1:1 suhteessa rakennettu Utrechtin tuomiokirkon torni.

Go-pelihuoneessa on elämää ja säpinää, mutta illalla kadulla kävellessä on aavemaisen hiljaista, kunnes jostain nurkan takaa ilmestyy sadan koululaisen ryhmä, joka iloisesti melskaten kulkee ohi.

Majoituksena on hollantilaistyylinen ”Forest Villa”, jossa asustelen samassa mökissä Norjan Pål Sannesin, Ruotsin Michael Yaon ja Tanskan Jannik Rasmussenin kanssa.

Hollanti vai Japani? Forest Villa

Orientaatiota: Jim Davies opastaa Chronos-digikellojen käyttöä

Ensimmäisenä iltana pakollisten orientaatioiden, arvontojen (ensimmäisen kierroksen vastustajani on Aleksei Lazarev 6 dan) ja kansainvälisen go-liiton kokousten jälkeen pelasimme pohjoismaisen rengon Michael ja Jannik vastaan minä ja Pål. Hauskaa oli nähdä kauan haaveilemani trikki ensimmäistä kertaa käytössä. (Pål oli kuulemma trikittäytynyt Martin Li’tä vastaan joskus aikaisemmin). Alla pelimme trikkisiirrot 12-16. Ammattilaispeleistä ei löydy kuin kaksi esimerkkiä vastaavasta ja toinen niistä on vielä eurooppalaisten ammattilaistemme Taranun ja Shikshinan pelistä.

Michael/Jannik musta, Vesa/Pål valkea, W+R

Pelissä aika kului mukavasti, rengot kun aina kestävät pitkään. Tiedä sitten, mitä Kudo Norio 9 dan tai japanin amatööriedustaja Hiraoka Satoshi tuumivat mielessään, kun kävivät kuikuilemassa peliämme. Lopuksi voitimme luovutuksella. Palattuamme takaisin mökkiin istuimme vielä vähän aikaa iltaa viskiyömyssyn ja Hard Rock Hallelujahin seurassa.

Ohjelmassa seuraavaksi: Lauantaina lasten go-festivaali, pari-go-ystävyysturnaus ja avajaisseremoniat. Sunnuntaina turnaus alkaa kello 9 Japanin aikaa.

25.5.06

Teoriaa matkapäivälle, perjantai 26.5.

Tänään on matkapäivä Nagasakiin ja Huis Ten Boschiin, yli tuhannen kilometrin matka linja-autoilla ja lentokoneella. Lukemisena muassani on 6- ja 7-danin ongelmakirjat ja Kobayashi Satorun sekä Cho Un pelejä taskukirjana.

Pelasin keskiviikkona yhdessä pelissäni ensimmäistä kertaa modernimman muunnelman tutusta kahden pisteen korkeasta lähestymisjosekista. Kuvassa siirto 12 on tuo ”uusi siirto.”


Eilen tein sitten hieman kotitöitä ja Gogodin tietokannasta löytyi yllättäen vain muutama ammattilaispeli, jossa tuota variaatiota on pelattu. Voisin vaikka vannoa, että olen nähnyt sitä aika useasti Dinerchteininkin kommentoimana, mutta lievätkö sitten Gogodin tietokanta vuoden verran vanhempaa vuosikertaa. Mustan siirrolle 15 on myös vaihtoehto, mutta pidän sen salaisuutena.

WAGC-kokoontumisajot, torstai

WAGC:n virallinen osuus alkoi torstaina 25. päivä, jolloin kaikkien osallistujien piti ilmoittautua Hotelli Nikko Naritassa. Aamupäivän käytin pitkään kävelyretkeen Akihabarassa, Uenon puistossa ja perinteikkäässä Asakusassa ja yhden aikaan lähdin matkaan takaisin lentokenttää kohti. Junasta pois astuessani tapasin James Daviesin, Jokohamasta tulossa, ja lentokentän hotellibussin pysäkillä odotteli jo muutama gon pelaaja - ilmeisesti Pariisin kone oli kerennyt laskeutumaan.

Tuttujen gon pelaajien tapaaminen missä tahansa maailman kolkassa on aina iloista, ja mm. Aleksei Lazarev ja Leszek Soldan onnittelivat Lordin Euroviisu-voitosta vain hieman pakotettuna.

Ilmoittautuessa kerroin Suomen haluavan maksaa isomman jäsenmaksun, koska pelaajamäärä on noussut tuntuvasti. Tämä sai John Powerin ja Okada Hidekon positiivisesti yllättyneeksi, mutta jäsenmaksun korotus on mahdollista vain ensi vuodeksi, koska kaikki oli nyt laskettu valmiiksi. Suomi siis maksoi 12000 jeniä jäsenmaksua tänä vuonna, mutta ensi vuonna toivon mukaan 24000 jeniä.
WAGC:n organisaatiota ilmoittautumistiskillä

Päätän tämän päivän merkinnät lainaukseen Information for participants –lehtisestä: ”1. Huis Ten Bosch, where the tournament venue and hotel are located, is a tourist resort; there are no Internet facilities whatsoever.” Saas nähdä kuin blogin käy.

Mail-go keskiviikko 24.5.2006

Gossa ystäviä voi hankkia monella tavalla ja sähköpostilla pelattava Mail-go on yksi kirjeenvaihdon kaltainen tapa. Olin sopinut japanilaisen Mail-go-vastustajani ja Japanin Mail-go-liiton vetäjän Kiyonaga Tadashin kanssa tapaamisen keskiviikkoaamuksi klo 10. Ohjelmassa siis go-shoppailua, gon pelailua ja illallinen gon pelaajien kanssa.

Nihon Ki-inin päämaja Ichigayassa oli hieman muuttunut sitten viime näkemän: alakerta oli jonkinlainen museo, Hall of Fame ja pelisali. Poissa olivat ravintola ja go-kauppa. Go-kauppa onneksi löytyi toisesta kerroksesta, jossa pääsin tuhlaamaan hulppeat nelkyt donaa Kato Masaon Raivoisiin aaltoihin, tusinaan viuhkaan ja optimistisesti 7 danin opaskirjoihin.

Kävimme myös Tokion aseman lähellä olevassa Nihon Ki-inin Yaesun uudessa haarakonttorissa, joka oli yksi kerros kohtalaisen modernissa rakennuksessa. Täällä ei ajan patina painanut päälle sillä tavalla kuin Ichigayan perinteisessä rakennuksessa. Muutama henkilö näytti pelaavan Internet-gotakin.

Tadashi oli sopinut yhteisestä peli-iltapäivästä neljän muun Mail-go-pelaajan kanssa. Pelailin tuttua Ito-sania vastaan, häviten antaen kolme kiveä ja voittaen kahdella kivellä hieman vesamaisen gomoku-nakade-semeain turvin. Sogabe otti reilusti takkiinsa mustilla ja kolmas vastustajani hävisi 3½ pistettä huolimatta ns. käänteis-komista. Jatkoimme iltaa läheisessä olutravintolassa, jossa sovimme muun muassa Iton kanssa jatkavamme aikaisemmin kesken jääneitä Mail-go-pelejä.

N’Ex tiistai 23.5.2006

Matka Japaniin taittui jo aikaisemmista reissuista tutulla tavalla: Finnairilla Frankfurtiin ja Japan Airlinesilla Tokion Naritaan. Finnairin kone oli myöhässä 45 minuuttia mutta onneksi vaihtoaikaa oli tarpeeksi. JAL:n kone oli uusi tuttavuus Boeing 777-400, joka oli vain puolillaan matkustajia ja mukavan väljä. Koneen infojärjestelmässä oli jopa valittavissa peli gota! Pelasin pari peliä Boeing-gota vastaan 9 kivellä, enkä millään saanut kaikkia tapetuksi.

Kun saavuin Japaniin, menin heti ensimmäisenä junalipun jälkeen ostamaan japaninkielisen Go Weekly –viikkolehden kioskista. Näin Internet-aikana rauhoittaa kummasti mieltä lukea taiten toimitettua go-lehteä, jossa on menneen viikon turnaukset ja pelikirjaukset ihan perinteisinä kifuina, pelioivalluksia ammattilaispeleistä, tasotestiksi soveltuvia ongelmia ja pari mainosta uusista kirjoista. Mikä ihmeen kirja mahtaa olla ”Naruhodo! Hikaru-tesuji”.

Narita Express –juna ikkunasta avautuvat maisemat ovat alkuun vihreää, hieman eksoottista Japania, mutta pian siirrytään loputtomiin kaupunkimaisemiin. Satunnaiset golf-häkit ja slalom-rinnerakennukset erottuvat maisemasta. Tokion asemalta pitää vielä palata yhden pysäkin väli takaisin päin Kandaan, joka on majapaikkani kahden päivän ajan.

16.5.06

27th WAGC, Sasebo, Japani

Kansainvälinen go-liitto IGF järjestää jo 27. kertaa Gon amatöörien maailmanmestaruuskilpailut, nyt Sasebossa, Japanissa. Sasebo on merenlahden rannalla lähellä Nagasakia, aivan Japanin läntisimmässä kärjessä. Turnaus- ja majoituspaikkana on erikoisesti hollantilainen teemakylä Huis Ten Bosch, joka on perustettu osittain vanhojen kauppayhteyksien takia, osittain siksi että hollantilaiset ovat ilmeisen mielenkiintoista kansaa japanilaisesta näkökulmasta.

Tämä on Vesa Laatikainen, 5 dan, joka Suomen edustajana Gon amatöörien maailmanmestaruuskisoissa raportoi paikan päältä huippuamatöörien menosta. Gon amatöörien maailmanmestaruuskisat pidetään 28.-31.5.06 ja matkani tulee kestämään 22.5.-2.6.06, lentoineen Helsinki-Frankfurt-Tokio, Narita- Nagasaki - ja takaisin samaa reittiä. Turnaukseen osallistuu 68 IGF:n jäsenmaata, ja tapahtuman pääsponsori on perinteisesti Japan Airlines JAL.

Huis Ten Bosch

Matkakertomukseni johdattelee Suomen Go-liiton käytössä olevaan blogiin, jossa myöhemminkin go-matkalaiset voivat kertoa kokemuksiaan suoraan paikan päältä.

Linkkejä: