Suomalainen go maailmalla

11.10.10

Pari-gon huumaa Tokiossa

Gon normaalipelien ulkopuolella mies-naisparein pelattava pari-go on ehkä kaikkein suosituin muunnelma. Pelin luonne poikkeaa normaalista yksin mietiskelystä, kun omia siirtoja joutuu miettimään kaksin verroin ja yhteispeliä pitää sovittaa tiukkoihin pelitilanteisiin. Hauskanpito on oleellinen tavoite pari-gossa, mutta meneväthän nämäkin pelit joskus liian vakaviksi ja kaikille tätä variaatiota ei voi suositella. Bridgenpelaajat taitavat tietää paremmin, miten kriittisiä pelinvaiheita käsitellään, paripeli kun on se normaali pelitapa.

Pari-go nauttii ehdottomasti eniten näkyvyyttä gon variaatioista ja Japanin Pari-go-liitto sekä Maailman Pari-go-liitto promotoivat peliä mittavasti ympäri maailman. Tärkein tapahtuma vuodessa on Pari-gon kansainväliset mestaruuskilpailut, jotka pidetään säännöllisesti Tokiossa Hotelli Metropolitan Edmontissa.

Kuva 1. The 21st International Amateur Pair Go Championship.

Pari-gon 21. kansainväliset mestaruuskilpailut pidetään 16.-17.10.2010 ja mukana on mestaruusturnauksessa 32 paria ja sivuturnauksissa satoja pareja. Turnauksen osallistujista 22 paria ovat kutsuttuja ympäri maailman, kymmenen paria ovat japanilaisia alueellisen karsintaturnauksen voittaneita. Sivuturnauksiin on vapaa ilmoittautuminen ja mukana on pääosin japanilaisia joka puolelta Japania. Tapahtuma julistaa gon vetovoimaa ja pyrkii laajentamaan sen kohdeyleisöä sekä Japanin sisällä että kansainvälisesti. (Käytetty rahamäärä on huomattava.)

Suomea (Euroopan kiintiöstä) edustaa vuonna 2010 Pari-gon Suomen mestaruuden voittaneet Sari Kohonen 3 kyu ja Vesa Laatikainen 5 dan. (Vastedes "me".) Edellisen kerran parimme taisi osallistua kisoihin neljätoista vuotta sitten. Matkaan lähtee myös "joukkueenjohtaja" Liina 10v., joka toivon mukaan viihtyy Tokiossa vanhempien pelaillessa turnauksessa. Olemme varanneet pari turistipäivää virallisen ohjelman jälkeen, jotta pääsemme tutummaksi Tokion ja lähiseudun nähtävyyksien kanssa.

Kuva 2. Suomen edustusparin viralliset kuvat järjestäjien web-sivuilta. Linkin takana kaikki osallistujat.