Suomalainen go maailmalla

25.5.06

Mail-go keskiviikko 24.5.2006

Gossa ystäviä voi hankkia monella tavalla ja sähköpostilla pelattava Mail-go on yksi kirjeenvaihdon kaltainen tapa. Olin sopinut japanilaisen Mail-go-vastustajani ja Japanin Mail-go-liiton vetäjän Kiyonaga Tadashin kanssa tapaamisen keskiviikkoaamuksi klo 10. Ohjelmassa siis go-shoppailua, gon pelailua ja illallinen gon pelaajien kanssa.

Nihon Ki-inin päämaja Ichigayassa oli hieman muuttunut sitten viime näkemän: alakerta oli jonkinlainen museo, Hall of Fame ja pelisali. Poissa olivat ravintola ja go-kauppa. Go-kauppa onneksi löytyi toisesta kerroksesta, jossa pääsin tuhlaamaan hulppeat nelkyt donaa Kato Masaon Raivoisiin aaltoihin, tusinaan viuhkaan ja optimistisesti 7 danin opaskirjoihin.

Kävimme myös Tokion aseman lähellä olevassa Nihon Ki-inin Yaesun uudessa haarakonttorissa, joka oli yksi kerros kohtalaisen modernissa rakennuksessa. Täällä ei ajan patina painanut päälle sillä tavalla kuin Ichigayan perinteisessä rakennuksessa. Muutama henkilö näytti pelaavan Internet-gotakin.

Tadashi oli sopinut yhteisestä peli-iltapäivästä neljän muun Mail-go-pelaajan kanssa. Pelailin tuttua Ito-sania vastaan, häviten antaen kolme kiveä ja voittaen kahdella kivellä hieman vesamaisen gomoku-nakade-semeain turvin. Sogabe otti reilusti takkiinsa mustilla ja kolmas vastustajani hävisi 3½ pistettä huolimatta ns. käänteis-komista. Jatkoimme iltaa läheisessä olutravintolassa, jossa sovimme muun muassa Iton kanssa jatkavamme aikaisemmin kesken jääneitä Mail-go-pelejä.