Suomalainen go maailmalla

16.10.10

Japaniin

Matka Japaniin alkoi hyvän sään vallitessa, vaikka lumimyrskyä oli ennustettu. Lähtöön olimme varanneet reilusti aikaa, mutta silti matkan alku tuntui sujuvan nihkeän hitaasti: taksi lentokentälle ajoi vain sallittuja nopeuksia, kehä III oli aika lailla tukossa ja Helsinki-Vantaan lentokenttäkin toimi kaikin puolin viivytellen. Uhrauksiakin jouduttiin tekemään: Liinan uusi villatakki jäi kotiin odottamaan toisia matkoja ja Vesan kosteusvoide takavarikoitiin putkelon koon takia.

Kymmentuntinen lentomatka sujui hyvin elokuvia katsellessa, välillä unta tavoitellen. Koneessa juttelimme myös Puolan edustusparin Leszek Soldanin ja Katarzyna Macurekin kanssa. Naritan lentokentällä Liina ilahtui kävelykuljettimista, joilla laiskakin pääsee paikasta toiseen. Junamatkalla lentokentältä Iidabashiin bongasimme vielä lisää gonpelaajia: Charlie Åkerblom Ruotsista taittoi matkaa yksin ja Lucian Corlan ja Laura Avram Romaniasta tulivat Ranskan parin tilalle. Löysimme tiemme melko suoraan perille.

Hotelli Metropolitan Edmont ei ole pahemmin muuttunut vuosikymmenien saatossa, mutta hotellin ympäristö on selkeästi vilkkaampaa kuin 14 vuotta sitten. Rekisteröityessämme joku pari-go-organisaatiosta muisti meidät jo tuolta ajalta, mutta olihan paikalla myös Tampereella kongressissa käyneitä.

Perjantaina ei ollut lainkaan virallista ohjelmaa, ja allekirjoittanut ei edes visiteerannut hotellin virallista go-pelihuonetta. Sen sijaan lähdimme Ichigaya-kävelylle: hotellista on parin kilometrin matka Nihon Ki-iniin (Japanin go-liiton pääkonttoriin) ja matkalla on mukavasti nähtävyyksinä keisarillisen palatsin puutarha ja Yasukunin temppeli. Tällä kävelyllä tutustuimme Yasukuniin, tuohon välillä maailman uutisissakin mainittuun temppeliin, joka ulkopuoliselle näyttäytyy isona ja vilkkaana shintolaisena temppelinä ilman poliittisia pohjavireitä.

Kuva 1. Yasukunin temppeli perjantaina iltaviiden aikaan. (Liina kuvassa oikealla.)

Turistikävelyn ja mittavien go-ostosten jälkeen olikin viihtyisää nautiskella kalleimmasta sushi-illallisesta ikinä Hotelli Edmontin Sushi Umihiko -ravintolassa. Sarin kanssa söimme yli kymmenestä eri kaloista ja merenelävistä tehtyjä nigirisusheja, kun taas Liinakin osasi tilata omia suosikkejaan kappamakeja ja ebisusheja.