Suomalainen go maailmalla

12.11.08

Baduk-matka KPMC - melkein finaalipeli

Esimerkiksi nöyrän blogaajanne taidonnäytteitä paremmista peleistä kopioin turnauspelivihkosta aikaisemmin mainitun kuudennen kierroksen pelin Taiwanin ja Korean välillä, joka melkein ratkaisi mestaruuden viattomaan loppupelimokaan, mutta ei sittenkään.

Pelin alkupeli esittelee Kono Rinin käyttämän josekin ja sitten aivan pienten keskipelikärhämien jälkeen loppupeli alkaa. Vahvuuden rakentaminen ja sen käyttäminen aluepelissä on opettavaista.

Kuva 1. Chien (B) vs. Lee. 1-100.


Kuva 2. Chien vs. Lee. 101-200.


Kuva 3. Chien vs. Lee. 201-279. Etsi pelistä virhe.

Valkea voittaa puolella pisteellä.

11.11.08

Baduk-matka KPMC lopputuloksia

The 3rd Korea Prime Minister Cupin vei nimiinsä sittenkin kisojen nuorin osallistuja, 12-vuotias Taiwanin Li Chen Chien. Korea hävisi seitsemännellä kierroksella Kiinalle, ja se maksoi ykkössijan. Best from the west oli Tsekkien Ondrej Silt viidentenä ja USA:n Thomas Hsiang kuudentena.

Kuva 1. Nuorehko baduk-mestari.

Kuva 2. Kahdeksan parasta ja muut tärkeät ihmiset.

Allekirjoittanut turnausedustaja saa olla tyytyväinen 18. sijaansa, vaikka on sitä joskus paremminkin kiviä lautaan laitettu.

Baduk-matka KPMC viimeinen kierros - tuloksia odotellessa

Turnaus ei ole vielä täysin ohi, hitaammat pelaavat vielä byoyomissa - tiesittehän, että KPMC:n peliaika on 30 min + 3 x 30s byoyomi - ja virallinen tulospalvelu julkistanee sijat juuri iltajuhlan kynnyksellä noin tunnin päästä.

Meikäläisen vastustajaksi viimeiselle kierrokselle varattiin Kanadan Fan Jun, 7 dan. Olen nyt siis pelannut kanadalaisia vastaan vuoden 2003 IWABC:ssa, 2006 WAGC:ssa ja täällä tänään. Pelissä vastustajani hyvä peli ja valtava moyo meni pirstaleiksi tappoyrityksen myötä, joten nyt saldoni Kanadaa vastaan on 2-1. Turnauspisteitä tuli viisi, katsotaan kohta, mille sijalle hissi vei. Muut pohjoismaat taisivat jäädä taakse.

Baduk-matka KPMC 7. kierros

Kuudennella kierroksella Korean Lee ja Taiwanin pieni Chien tarjosivat jännitystä koko rahan edestä. Tasaisen taistelun ja loppupeliväännön jälkeen oli vain viimeinen pisteen ko pelattavana, kun Lee valkeilla teki uhkauksen mustan alueen sisälle. Musta vastasi tavalla, joka menetti yhden pisteen, ja kun valkea viimein antoi mustan kytkeä kon, tämä riitti Korean puolen pisteen voittoon. Laskeskelimme Ondrej Siltin kanssa, että musta olisi edelleen voittanut kon, jos olisi pelannut pistettä häviämättömän laiton, ja näin pelin tulos olisi ollut eri. Chien tiesi asian itsekin paukuttaessaan itseään viuhkalla päähän.

Keskisarjan massoissa blogaajanne voitti malesialaisen viulunsoiton opettajan Chanin nousten jo 4-2 tilanteeseen, mutta seitsemännen kierroksen vastustaja Lucian Corlan Romaniasta oli sitten kovempi pala ja pakotti meikäläisen tyytymään tässä vaiheessa 4-3 tulokseen.

Kuva 1. Corlan (B) vs. Laatikainen. Siirrot 1-69 antavat vielä mahdollisen pelin.

Kuva 2. Siirrot 70-137, asemat pahasti romahtaneet ja valkea luovuttaa.

Kävimme lounaalla Ilsanin lähiöruokaloissa Shigenon, Stiassnyn, Donzet'n ja Soldanin kanssa. Tavallinen korealainen lounaspaikka voitti helposti messukeskuksen hienot mutta aneemiset ravintolat. Nuudeleita syödessämme ilmeni, että tänään on Pyhän Martinin päivä ja Saksassa syövät hanhea juhlapäivänä.

10.11.08

Baduk-matka KPMC 5. kierros - ratkaisun makua

Lisätään vanhoihin tuttuihin vielä Lee Hyuk, joka kymmenisen vuotta sitten hallitsi eurooppalaisia turnauksia. Lee Hyuk osallistui Goyangissa järjestettyyn Baduk-konferenssiin, ja tuli moikkaamaan vanhoja kilpakumppanejaan.

Neljännellä kierroksella Korea voitti Japanin ja täysillä pisteillä oli vain viisi, viidennen kierroksen jälkeen alkavat ns. finalistit selvitä. Korea ja Taiwanin 12-vuotias pikkupoika ovat nyt pelien jälkeen viidessä pisteessä vahvat kandidaatit.

Nöyrä blogaajaanne pääsi pois kuopasta ja on voiton Chilestä jälkeen 3-2 tuloksella joukon keskivaiheilla. Turnauspelaamisen hissiteoria tulee nyt testattua täälläkin päin maailmaa.

Tuloksia siis osoitteessa http://www.kpmc.or.kr/ ja valikoista English -> Tournament Info -> Tournament News.

Baduk-matka KPMC 4. kierros ja vanhoja tuttuja

Turnauksissa tapaa myös vanhoja tuttuja, kuten korealaisista kauan aikaa sitten Suomessa käynyt Lee Choonsub ja viimeksi Lee Kibongin kanssa badukkia Suomessa opettanut Lee Seung-keun. Choonsub oli Suomessa viikon vuonna -85 ja silloin pelasi 9, 7 ja 5 kivellä tuolloin 3 kyun blogaajaanne vastaan. Hän on tullut käväisemään kaikissa Korean keikoissani, nytkin lyhyehkölle visiitille illallisravintolaan. Seung-keun puolestaan on niitä korealaisia opiskelija-opettajia, joiden vierailusta Suomessa jäi kaikille hyvä mieli. Nykyään hän on jo valmistunut opettajaksi ja on mukana kaikenlaisissa badukia lapsille -projekteissa. Sain lahjaksi Baduktopian julkaiseman alkeiskirjan ja CD:n lapsille, jonka tekijöinä ovat Lee Seung-keun ja Daniela Trinks (joka hänkin kuuluu turnauksen avustajakaartiin). Kuulemma on tutkitusti oikea tapa opettaa lapsille badukia. Turnauksen tuomarina toimivan Cheun Pung-chon, 8 danin ammattilaisen, muistatte varmaan muutaman vuoden takaisesta Suomen vierailusta ja Sente-esseestä Ammattilaista kyydissä.

Päivän toinen peli kyproslaista muusikkoa Regginosia vastaan päättyi vastustajan luovutukseen melko aikaisin, mutta kerkesin sentään otattaa valokuvan.

Kuva 1. Suomi vs. Kypros. Valkean asema romahtaa aivan kohta.

Baduk-matka KPMC 3. kierros - Donzet'n kosto

Sunnuntain baduk-festivaalipäivän jälkeen turnausosallistujat vietiin perinteiseen korealaiseen ravintolaan, jonka nimi oli osuvasti Bulgogi Brothers. Ateriana oli bibimbabia ja bulgogia, mainio joskin tuhti illallinen. Yritin saada jotain keskustelua aikaan myös pöytäseurassamme olleiden korealaisten kanssa, mutta kielimuuri teki kommunikaatiosta hieman lyhyttä. Soju-juoma sai elekielestä kyllä vilkkaampaa.

Toinen turnauspäivä aukeni aurinkoisena ja sain vastaani Ranskan Donzet'n 5 dan. Frederic oli varmaan lukenut blogiani ja eilispäivän kommenteista suivaantuneena voitti pelin kahdellatoista pisteellä. Pelin alku meni ihan ok mustalle, mutta keskipelin taistelussa ei käteen jäänyt oikein mitään. Luovutukselta pelin pelasti viime hetken kookas nurkka-ko.

Kuva 1. Laatikainen (B) - Donzet. 1-80.

Kuva 2. Siirrot 80-160. Peli on hävitty, mutta myöhemmin puskan takaa virittynyt nurkkako A-E esti luovutuksen.

9.11.08

Baduk-matka KPMC 2.kierros - Costa Rica No Show

Toinen kierros oli edellisen kierroksen vastakohta. Sain parituksessa vastustajakseni costaricalaisen 6 kyun, joka ei sitten tullut edes paikalle. Onneksi tapanani ei ole juoda Costa Ricaa, menisi boikottiin mokoma. Frederic Donzet oli kokenut saman kohtalon ekalla kierroksella, mutta nyt joutui taas Japania vastaan pelaamaan. Sain kannustusta, että Fredericillä ei mene yhtä hyvin kuin minulla.

Kuva 1. Costa Rica No Show.

Muuten turnaussalissa tapahtuu kaikenlaista: salissa helisee lasten nauru ja baduk-kivet lattialla, toisessa päädyssä kuvataan KBS Cupin pelikommentteja Cho Hunhyunin kera (pelaajat itse ovat suljetussa huoneessa 305). Yhtaikaa on käynnissä myös simultaaneja, avoin turnaus ja pelejä tärkeiden ihmisten - kuten esim. Martin, Tony ja korealaiset vaikuttajat - välillä.

Kuva 2. Cho Hunhyun tv-kommentaattorin duunissa.

Kuva 3. Lasten turnaus 10 metrin päässä edellisestä.

Kuva 4. Avoin turnaus tai tärkeitä ihmisiä. Mielenkiintoinen lautamalli.

Baduk-matka KPMC 1. kierros - Korea peli

Pelini Koreaa vastaan alkoi tappiolla nigirissä, ja kohtuullisen alkupelin jälkeen sain aikaiseksi isohkon kon. Jossain vaiheessa alkoi jänistys iskeä ja pelasin heikosti. Musta rakensi itselleen mahtavan alueen ja oli aika luovuttaa.

Kuva 1. Lee (B) vs. Laatikainen. 121 siirtoa. B+R.

Kuva 2. Korea vs. Suomi. Tässä vaiheessa kaikki hyvin.

Tuloksia virallisilla sivuilla http://www.kpmc.or.kr/, valitse English ja Tournament Info -> News.

Baduk-matka KPMC day 1, sighseeingia DMZ:lla ja ekan kierroksen paritus

Kuva 1. Järjestäjät hommissaan.

Lauantai-iltapäivä oli kokonaisuudessaan viiden tunnin sightseeing Etelä-Korean ja Pohjois-Korean välisellä DMZ:lla, neutraalilla vyöhykkeellä, jossa paikallinen kylmä sota elää hyvin, joskin liennytystä on havaittavissa. Kiikaroimme matkan varrella Pohjois-Korean parturoituja vuoria ja enemmän tai vähemmän kulissinomaisia lähikyliä. Laskeuduimme myös 70 metrin syvyyteen katsomaan salahyökkäyksiin tarkoitettuja pohjoisesta etelään kaivettuja tunneleita. Etelän puolella on myös uusi 40 miljoonan dollarin rautatieasema tyhjillään, mutta valmiina Pyongjangin ja Siperian yhteyden avaamisen varalta. Omalaatuista poliittista kulissienasettelua, mutta paikalliset suhtautuvat ilmeisen vakavasti sekä vaaraan että yhdistymisen toiveisiin.

Kuva 2. Pohjois-Korea siintää edessä. Valokuvaus loppuu tähän.

Avajaisseremonioita oli kaksi kappalein, lauantai-iltana illallisen yhteydessä, hienon modernin rumpuesityksen ja lukuisten puheiden kanssa. Parituskin esiteltiin, ekana parina julkistettiin Korea vs. Finland. Vastassani on siis Lee Chang-ho, tai siis Lee Sang Hun.

Sunnuntaiaamuna Kintex-kongressikeskuksen kolmas kerros on täynnä baduk-aiheista näyttelyä, lapsien turnauksia, amatööriturnauksia, simultaaneja ja jopa KBS Cupin semifinaalipelejä. Urakkani alkaa tuossa kohta yhdeltätoista paikallista aikaa, luvassa on julkinen näytös OroBadukissa.

Kampatte ittelleni....

7.11.08

Baduk-matka KPMC day -1, aikaeroon totuttelua Soulissa

Vietin Soulissa reilun vuorokauden ennen KPMC:n virallista saapumisaikaa, koska a) Finnairin suora lento lähti vain keskiviikkona ja b) halusin tutustua Souliin kävellen ja katsoa, miten kolmen vuoden takaiset muistot pitävät paikkansa. Tuolloinhan mainiona oppaanani oli oululainen Sami, joka perehdytti maanalaisiin ostoskeskuksiin ja suomalais-soulilaiseen opiskelijaelämään.

Päivä Soulissa olikin mukava tapa totuttautua aikaeroon. Hotellini oli varsin keskeisellä paikalla, joten kävin katsomassa useammankin temppelin ja markkinapaikan. Aterioiksi jotain merenelävää ja toisena päivänä bibimbabia, silkkimatoja en vielä herennyt nautiskelemaan katukeittiöstä. Kävelin myös läheiselle kukkulalle, mutta en aivan Soulin torniin saakka.

Pakolliset aktiviteetit olivat myös Meijin-ottelun seitsemännen pelin seuraaminen Internetistä ja Monthly Baduk -lehden metsästäminen kirjakaupoista. Näissä uusissa lehdissä kun voi aina olla jotain heti valmiiksi sovellettavaa.

Nyt olen jo vaihtanut kaupunkia, turnauksen majoitus on korkeakulttuurisen Paju Bookcityn Jijiyang-hotellissa. Matka metrolla ja paikallisbussilla meni odotettua jouhevammin ja nyt ollaan sitten hieman rauhallisemmalla alueella Soulin jälkeen. Hotellin aulassa törmäsin heti Lazareviin ja kumppaneihin, ja nyt kirjoittelen tätä vielä yksikseni hotellihuoneessa. Huonekumppanikseni on laitettu turkkilainen Mehmet-Emin Barsbey 1 dan, joka tulee olemaan uusi tuttavuus.

Kuva 1. Paju Bookcityn Hotelli Jijiyang edestä.

Kuva 2. Hotelli takaa.

5.11.08

Baduk-matka Koreaan - 3rd Korea Prime Minister Cup

Korean amatöörien baduk-liiton järjestämä kansainvälinen kutsuturnaus 3rd Korean Prime Minister Cup pidetään 7.-12.11.2008 Etelä-Korean Goyangissa, Soulin pohjoispuolen kaupungissa, Kintex-konferenssikeskuksessa. Suomen baduk-edustajana Vesa Laatikainen, 5 dan Espoosta pitää blogia turnauksesta ja matkan koettelemuksista, kunhan matkaan pääsee.

Kuva 1. Määränpää Kintex Goyang-si’ssä.

The 3rd Korea Prime Minister Cup International Amateur Baduk Championship -tapahtumaan osallistuu 68 maata ja varsinaiset pelipäivät ovat sunnuntaista tiistaihin 9.-11.11.2008.

The 3rd Korea Prime Minister Cupin viralliset sivut http://www.kpmc.or.kr/.