Suomalainen go maailmalla

26.11.06

XXVII. Berliner Kranich, osa 2/2

Turnauksen toinen päivä alkoi odotetusti ja turnauksen järjestelyt olivat mielestäni varsin onnistuneita. Matkaseurueemme on saapumisesta asti majoittunut kahden paikallisen pelaajan luokse. Saksassa pelaajamajoitus vaikuttaa olevan yleistä kuten Suomessakin, joten makuupussilla ja pienellä urheiluhengellä pääsee aika pitkälle. Sellainen ero maiden välillä on, että Saksassa turnausperinteet ovat pitkäikäisempiä, joten ihmisten välille on ehtinyt muodostua pidempiä ystävyyssuhteita niin, että tietyn turnauksen ajaksi on vuodesta toiseen majoituttu aina jonkun tietyn paikallisen pelaajan luona. Jos majoituksesta kysyy turnausjärjestäjiltä etukäteen, niin uskon, että jotain majoitusta varmasti löytyy. Ilman etukäteen kyselyä homma voi kuitenkin olla riskialttiimpaa, koska Saksassa pelaajamajoitus perustuu usein juuri pidemmille ystävyyssuhteille.

Kranich-turnaus ei ole erityisesti ulkomaailaisille suunnattu turnaus, joka oli oikeastaan meidän osaltamme tavallaan hyvä juttu. Kun käsitykseni mukaan ainoa isompi ulkomaalaisporukka suomalaisten lisäksi tuli Tsekistä, ulkomaalaisia oli vähän ja saimme turnauksen järjestäjiltä varsin paljon huomiota. Toisaalta esimerkiksi saman maan sisäisiä parituksia ei vältetty ja kolmannella kierroksella Deni ja Anssi pelasivat vastakkain.

Turnauksen voitti varsin ylivoimaisesti myös Tampereella taitojansa näyttänyt Cho Seok-Bin, 7 dan. Suomalaisista Miika Nikula ja Deni Seitz saivat kirjapalkinnon 4/5-suorituksista. Alla olevat tulokset ovat vastustajien luokitusten osalta omaa muistitietoani, mutta voitot ja tappiot ovat aika varmasti oikein.

Suomalaisten tulokset Berliinin Kranich-turnauksessa

Mika Urtela, 3 dan: 3d+ 6d- 3d- 2d+ 3d-, yhteensä 2/5
Miika Nikula, 2 dan: 2d+ 3d+ 2d- 3d+ 3d+, yhteensä 4/5
Deni Seitz, 1 kyu: 1k+ 1d+ 1k+ 1d- ?+, yhteensä 4/5
Anssi Mattus, 1 kyu: 1k+ -- 1k- 3k+ 1d-, yhteensä 2/4
Janne Nikula, 1 kyu: 1k- 1k- 2k+ 2k+ 1d-, yhteensä 2/5

XXVII. Berliner Kranich, osa 1/2

Tänä kesällä huomattiin, että Air Berlin tarjoaa hyvin edullisia lentoja Berliiniin (58 eurolla edestakaisin), jos matkan varaa vähintään kolme kuukautta etukäteen. Näin halpojen lentojen innoittamana päätettiin neljän opiskelijan voimin (Mika Urtela, Miika Nikula, Anssi Mattus, Janne Nikula) lähteä edustamaan Suomea Berliinin perinteiseen Kranich-turnaukseen. Mukaan saapui myös nykyään enimmäkseen Tanskassa vaikuttava Deni Seitz.

Turnaus on perinteinen viikonlopputurnaus ja kun saavuimme paikalle jo keskiviikkona, meillä oli aikaa tutustua niin Berliinin nähtävyyksiin kuin paikalliseen go-elämään. Kävimme keskiviikkona pelaamassa Potsdamissa, jossa pelaajia oli hieman yli kymmenen. Seurueemme on on vahvuudeltaan välillä 1 kyu-3 dan ja valitettavasti Potsdamista ei tahtonut löytyä koko seurueelle mielekästä vastusta edes antamalla reilusti tasoituskiviä. Peli-ilta vaikutti enemmän sosiaaliselta illanvietolta. Perjantaina kävimme Berliinin teknillisellä yliopistolla, jossa pelaajia löytyi huomattavasti enemmän, ehkä hieman yli 20 ja paikalla oli kohtalaisesti pelaajia aloittelijoista dan-tason pelaajiin asti. Teknillinen yliopisto on kävelymatkan päässä läntisen Berliinin keskeistä Zoologischer Garten-rautatieasemasta ja lienee satunnaisesti Berliinissä poikkeavalle ihmiselle hyvä vierailukohde. Peli-iltoja löytyy muutenkin varsin paljon ja niitä riittää seitsemälle päivälle viikossa, joten gon ystävälle kyllä löytyy kaupungista iltaohjelmaa, mikäli pelihalua löytyy.

Varsinainen turnaus pelataan Berliinin ydinkeskustassa Humboldtin yliopiston päärakennuksen tiloissa. Turnauksessa on tänä vuonna osallistujia hieman yli 160 ja se on yksi Saksan suurimpia turnauksia. Järjestelyt ovat osaltaan varsin komeita kaikkine avajaispuheineen ja rekvisiittoineen, mutta toisaalta ainakin vähän ulkomaisia turnauksia kiertäneelle suomalaiselle on omituista, että kierrokset alkavat lähinnä silloin, kun edellisen kierroksen pelit on saatu pelattua ja järjestäjät ovat saaneet omat hommansa tehtyä. Toisin sanoen turnauksella ei ole varsinaista päivän aloitushetkeä lukuun ottamatta mitään todellista aikataulua vaan asiat etenevät aika lailla omalla vauhdillaan.

Turnaus ei ole seurueemme osalta edennyt aivan alkuperäisen murskissuunnitelman mukaan, joten seurueen muu kokoonpano ei ollut erityisen yhteistyöhaluinen lauantain tulosriviä koottaessa. Seuraavat tulokset ovat aika lailla omaa muistitietoani.

Berliner Kranich, suomalaisten tulokset lauantaina

Mika Urtela, 3 dan, 1/3: 3d+ 6d- ?d-
Miika Nikula, 2 dan, 2/3: 2d+ 3d+ 2d-
Deni Seitz, 1 kyu, 3/3: 1k+ 1d+ 1k+
Anssi Mattus, 1 kyu, 1/2: 1k+ -- 1k-
Janne Nikula, 1 kyu, 1/3: 1k- 1k- 2k+

-- Janne N.

14.11.06

SM-sarja 2006 kierrokset 3-5













11.11.06

SM-sarja 2006 1. kierros

Vesa


Kare


Matti ja Lauri, kirjaajana Miika


Matti ja Lauri


Otso ja Kare


Kare miettii, Aleksi myhäilee


Matti ja Lauri aikaisemmin


Mika


Vesa ja Mika